Rasisminvastainen viikko

Jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi yksilönä. Tänä vuonna 20.–26.3.2023 vietettävällä Rasisminvastaisella viikolla syvennytään erityisesti työelämän rasismiin.

– Tampere on koti kaikille, taustaan katsomatta. Jokaista pitää kohdella omana itsenään ja kaikkia yhdenvertaisesti. On rikkaus, että meitä on monenlaisia. Jos toista ihmistä katsoo vain kapeasti jonkin taustan tai esimerkiksi asian edustajana, saattaa itsekin menettää kiinnostavia ihmissuhteita, ajatuksia ja kokemuksia, sanoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Löydät Punaisen Ristin rasisminvastaisen toiminnan ohjeet täältä.

Rasisminvastaisella viikolla järjestetään erilaista ohjelmaa ympäri Tamperetta

Avajaistilaisuus: Työelämän rasismi – askelmerkit kestävään kasvuun 20.3.

Rasisminvastainen viikko avataan maanantaina, 20.3. pääkirjasto Metson Lehmus-salissa kello 15.15–17.45 keskustelutilaisuudella. Tilaisuuden avaa työministerin tervehdys, ja asiantuntija-alustusten jälkeen kuullaan myös painavia elinkeinoelämän puheenvuoroja Rajkumar Sabanadesanin vetämässä paneelissa. Tilaisuuden järjestävät Monikielinen neuvonta Mainio sekä Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiri ja Tampereen osasto. Voit katsoa tilaisuuden YouTube-tallenteen tästä linkistä. Löydät sen myös tämän sivun lopusta.

Kaupunkisuunnistuskisa Tampere Anti-racism Race 21.3.

Kansainvälisen osaamisen palvelut järjestää 3. sektorin kumppanien kanssa kaikille kuntalaisille avoimen kaupunkisuunnistuskisan! Kokoa 2-6 hengen joukkue ja osallistu Tampere Anti-Racism Raceen. Race alkaa tiistaina, 21.3. kello 12.30 ja kestää joukkueen vauhdista riippuen 2-3 tuntia. Karttarasteilla opit uutta, ratkaiset ongelmia ja tutustut kotouttavaa työtä tekevään järjestöverkostoon. Osallistuminen ei maksa mitään. Menestyjille on jaossa MM-jääkiekkolippuja. Ilmoita joukkueesi mukaan tästä!

Kulttuuripalvelujen tapahtumaviikko Rullassa

Rasisminvastainen viikko toteutuu Kulttuurin palveluryhmässä yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta vaalivien ja ylläpitävien palveluiden ja tapahtumien merkeissä. Rullaan mahtuu koko maailma -tapahtumaviikko on täynnä musiikkia, tanssia, herkkuja, taidetta ja työpajoja. Tampereen kaupungin kirjastossa viikko näkyy aineistonäyttelyssä ja sosiaalisen median kirjavinkeissä. Lisätietoja kulttuuriyksiköiden teemaviikon tapahtumista.

Tampereen seudun työväenopiston Keskiviikkokahvit

Tampereen seudun työväenopistolla rasisminvastainen työ on mukana päivittäisessä työssä, erityisesti maahanmuuttajien suomen kielen kursseilla. Tampereen seudun työväenopisto järjestää suosittua Keskiviikkokahvit-tapahtumaa Sampolassa Kahvila Pulinassa. Tilaisuus on maksuton, mutta mahdolliset kahvilatuotteet täytyy maksaa itse. Ei ostopakkoa. Rasismin vastaisella viikolla Keskiviikkokahveilla luennoi vuoden 2022 pakolaisnainen Lama Kourdi 22.3. klo 17–19.
Lisätietoa Keskiviikkokahvit-tapahtumasta

Tredu panostaa yhdenvertaiseen kouluympäristöön

Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa rasismin vastaisella viikolla nostamme esiin kulttuurien moninaisuutta sekä korostamme tasa-arvoisuutta. Kampanjaviikolla teemme kouluympäristöstä monipuolisen ohjelman avulla entistä yhdenvertaisemman. Lisätiedot: sosiaaliohjaaja Bahar Khorasanzad bahar.khorasanzad(at)tampere.fi, puh. 0408063666.

Nuorisopalvelujen StereoTypot-teemailta

StereoTypot-teemaillat ovat kuukausittainen tapahtuma Nuorten Tampereen Discord-palvelimella. Teemailtojen ideana on rikkoa keskustelun kautta varsinkin nuorten elämiin liittyviä stereotypioita. Syrjinnänvastaisella viikolla teemana on rakenteellinen rasismi. Keskusteluista tehdään tiivistelmät, ja ne viedään eteenpäin asianmukaisille tahoille, joihin nuoret saavat olla mukana vaikuttamassa. Liity mukaan tästä!

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa rasisiminvastaista työtä tehdään arjessa

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa rasisminvastaista työtä tehdään ryhmien arjessa. Lasten kanssa keskustellaan moninaisuudesta ja opetellaan kohtaamaan toinen ihminen myönteisesti. Rasisminvastainen työ on yhdenvertaisuuden edistämistä ja kytkeytyy varhaiskasvatuksessa ystävyyssuhteiden luomiseen sekä kiusaamisen ja syrjinnän ehkäisyyn. Teemaa käsitellään lapsille sopivalla tavalla esimerkiksi kirjallisuutta, draamaa ja taideilmaisua hyödyntäen.

Perusopetuksessa pohditaan rasismia ja vihapuhetta

Perusopetuksessa keskitytään rasismin ja vihapuheen käsittelyyn. Kaikille kouluille on suunnattu yhteisiä tehtäviä sekä luotu vinkkilistat sopivista tehtävistä eri ikäiset oppijat huomioiden. Opettajille on ollut tarjolla koulutusta syrjimättömyydestä. Tampereen Maailmankoulu tukee osaltaan viikon näkyväksi tekemistä peruskouluissa ja lukioissa.

Keksi oma rasisminvastainen iskulause! Voit voittaa jääkiekon MM-lippuja tai t-paidan.

  1. Keksi oma rasismin vastainen iskulause ja toimita se Monikielinen neuvonta Mainioon valitsemassasi muodossa. Voit olla luova: kirjoita, piirrä, näyttele tai muokkaa iskulause valmiiseen puhekuplaan. Valmiin tyhjän puhekuplan voit ladata täältä. Voit osallistua kilpailuun yksin tai ryhmässä (ryhmän koko korkeintaan viisi henkeä).
  2. Lähetä iskulause viimeistään perjantaina 24.3. klo 16 sähköpostitse mainio@tampere.fi. Kerro viestissä, saako materiaaliasi käyttää sosiaalisen median kanavissamme (@internationaltampere).
  3. Voittajat valitaan 27.3. ja heille ilmoitetaan henkilökohtaisesti sähköpostilla.

Onnea kilpailuun! Lisätietoja antaa Ruta Zapacka Mainiosta, ruta.zapacka@tampere.fi

Tampereen kaupungin rasisminvastaisen viikon pääviestinä on ”Ei tilaa rasismille”

Kampanjan visuaalinen pääelementti on “puhekupla”. Puhekuplan muoto koostuu eri kielillä kirjoitetusta pääviestistä. Meidän puheissamme, ajatuksissamme ja mielissämme ei ole tilaa rasismille. Tampereella ei ole tilaa rasismille.

Toisena kampanjan visuaalisena elementtinä mediasta riippuen on kasvoista rakentuva kuva. Kasvojen eri palat edustavat eri kulttuuritaustoja, ikäryhmiä ja etnisiä taustoja. Yhdessä ne muodostavat kuitenkin yhdet kasvot, jolla halutaan viestiä, että olemme kaikki samanarvoisia.

Tampereen kaupungin rasisminvastaisen viikon materiaalit ovat kaikille

Rasisminvastaista viikkoa varten on tuotettu monipuolisesti materiaaleja, jotka ovat kaikkien käytettävissä. Toiveena onkin, että viestiä viedään eteenpäin mahdollisimman laajasti ja monessa kanavassa. Tampereen kaupungin tuottamia materiaaleja voi pyytää käyttöönsä Monikielinen neuvonta Mainion palvelupäällikkö Kristina Kemiltä (etunimi.sukunimi@tampere.fi).

Hyödynnettävissä ovat muun muassa seuraavat materiaalit:

Osallistu somessa 20.–26.3.2023 käyttämällä aihetunnistetta #RasisminvastainenViikko ja #Tampere.

Katso tallenne Tampereen kaupungin Rasisminvastaisen viikon avajaistilaisuudesta


Ohjelma

Aika: ma 20.3. klo 15.5–17.45
Paikka: Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali, pohjakerros
Ilmoittaudu pääkirjasto Metson tapahtumaan: https://bit.ly/e-lomake

Juontajat: Rizhna Khorshid, Monikielinen neuvonta Mainio ja Laura Ala-Korpi,
SPR Tampereen osasto

15.15 Tilaisuuden avaus: Työministeri Tuula Haatainen (tallenne)
15.30 Antirasismi ja kulttuurinen moninaisuus työelämässä: Mona Eid, THL
16.00 Rakenteellisen rasismin tunnistaminen työpaikoilla: Panu Artemjeff, Helsingin yliopisto
16.30 Paneelikeskustelu: Ongelmia ja ratkaisuja
Paneelin vetäjä: Rajkumar Sabanadesan, Sabana Consulting
Panelistit:
Eero Manninen, Teknologiateollisuus ry
Céline Kylänpää, Turun yliopisto
Heini Kaihu, Rovio Entertainment Corporation
Panu Artemjeff, Helsingin yliopisto
Nasrin Jinia, Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK
Elina Ontronen, HappyOrNot Ltd.
17.30 Yhteenveto
17.45 Tilaisuus päättyy

Tilaisuudessa noudatetaan häirintävapaan tilan periaatteita: emme hyväksy syrjivää puhetta tai toimintaa. Jokaisen tilaisuuteen osallistuvan odotetaan pyrkivän omalla toiminnallaan rakentamaan yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä.

Esteettömyystiedot: Lehmus-tila sijaitsee Metson pohjakerroksessa, jonne kulku on esteetön. Katsomossa on esteetöntä tilaa yleisölle.